torsdag den 2. februar 2012

Bemyndigelsesloven

Følgerne af rigsdagsbranden blev en voldsom hetz mod kommunister og socialdemokrater. SA-terroren antog uhyrlige dimensioner. Dagen efter branden udstedte rigspræsidenten nødforordningen af 28. 2. til beskyttelse af folk og stat.

1. Er forordningen (Kilde 2) lovlig? Hvad kalder man normalt den form for tilstand, som hermed indføres?

Nej. Forfatningen blev sat ud af kraft, og folks demokratiske rettigheder blev suspenderet. Det kan sammenlignes med den amerikanske ”patriot act” i dag. Denne tilstand kaldes normalt for undtagelsestilstand.

(kilde 2 )

2. Hvad er vel den egentlige hensigt med forordningen?

At fjerne forhindringer for højrefløjen (NSDAP). Så de får ”carte blanche.”

3. Kilde 3: 3) Hvordan kan man forklare, at den tyske rigsdag stemmer for en lov, der faktisk er ensbetydende med, at rigsdagen op­hæver sig selv?

Nazisterne har fyldt Kroll operaen med SA bøller og udenfor er der et stort opbud af SA i civil, man forhindrer derved kommunisterne i at få adgang til den midlertidige Rigsdag, når man skal stemme. Opbuddet af SA tvinger Rigsdagen til at godkende forordningen.

4. Overvej, hvorfor Göring og andre topnazister under ’Nürnbergprocessen 1945-46 med fordel kunne henvise til bemyndigelsesloven af 24.3.1933.

Det var en lov der var vedtaget af Rigsdagen, så umiddelbart har de ikke gjort noget ulovligt, de har holdt sig inden forfatningens rammer, da der på det tidspunkt var erklæret undtagelsestilstand.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.