fredag den 16. marts 2012

Samfundsfag - Det Politiske System - gruppe 1


David Eastons definition af politik er; ”den autoritive fordeling af værdier med gyldighed for et samfund”. Det betyder altså at politikkerne bliver givet autoriteten og ansvaret for at fordele eksempelvis skattekronerne ud på en sådan måde, at det afspejler de værdier vi har. Hvis vi som vælgere ønsker bedre ældrepleje vil der gives flere penge til netop dette. Hvis vi ønsker mindre militær vil der blive skåret i forsvarsbudgettet. Der er også nogle ting der bare skal være penge til, som politiet. Det er så opgaven for politikkerne at effektivisere politiet, så det bliver så billigt som muligt, uden at det samtidigt bliver for dyrt.
Modellen viser en proces hvor det politiske system påvirker omgivelserne og omgivelserne påvirker det politiske system. Det er en cirkulær model.
Det danske politiske system er åbent – derfor bliver alle enhederne i modellen påvirket. Det gælder også internationalt, et eksempel kan være den internationale økonomi, såsom børsfald eller valutaændringer – dette påvirker både det politiske system og deres beslutninger, samt danskernes opfattelse af den førte politik.
3 eksempler på politiske feedback-mekanismer:
Input-output og outcome. Politikerne træffer beslutninger i forhold til, hvordan folket reagere.
- politikkerne vælger at lukke et plejehjem. Nu skal de ældre flyttes over på et nyt plejehjem, hvordan vil folk reagere? Tilslutning og krav.
- lukning af skoler, hvordan vil folk reagere.
- dyrevelfærd, hvordan vil folk reagere.
Implementering betyder at folketinget vedtager en lov, som bliver sendt videre til den udøvende magt, som er ministeriet. Det er derefter ministeriets opgave at sørge for at denne lov bliver ført ud i livet.
Et konkret eksempel kunne være at der blev lavet en ny skattelov. Denne bliver så sendt til finansministeriet, som skal sørge for den bliver håndhævet. 

Søs, Narek, Stephanie, Christian & Vicki

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.