torsdag den 22. marts 2012

Kuppet i Tjekkoslovakkiet og den Nordiske forsvars Alliance

Gruppe 1: Begrebsafklaring og informationssøgning.

I skal undersøge en lang række begreber og begivenheder, som vi ikke kan nå at komme omkring i undervisningen i dag.

-Hvad gik kuppet i Tjekkoslovakiet i 1948-49 ud på? Hvordan kunne dette have betydning for Danmark?

Ifølge sovjetiske arkiver, var der ikke tilfredshed i Moskva med de tjekkiske ledere i 1948. Moskva ønskede en kommunistisk ledelse der gik hårdt frem – og ikke tøvede, som de tjekkoslovakiske kommunister f.eks. gjorde overfor tvangskollektiviseringer i landbruget (den selvstændige bonde bliver tvunget ind i et masseproduktionsapparat). I Radio Prag udtaler en rådgiver til nutidens kommunistiske centralkomite, at folk havde det meget bedre for 20 år siden.
Den kommunistiske leder og statsminister Klement Gottwald meddelte ved et folkemøde på Starometske Namesti, (den gamle rådhusplads), i Prag d.25.februar, at Præsident Benes havde accepteret 12 ministres tilbagetræden fra regeringen. Kommunisterne fik lov at fylde posterne, med Præsident Benes billigelse. Det skyldtes at 3 regeringspartier i netop februar 1948 nægtede at anerkende det kommunistiske partis udnævnelse af yderligere 8 politikomissærer, efter deres forgængere var tvunget ud. Partierne det Nationale Socialistparti, Folkepartiet og det Slovakiske Demokratiske Parti søgte at sige stop overfor kommunisternes stigende kontrol med hele statsapparatet.

Da man i Danmark så, at USSR var villig til at at blande sig direkte i andre landes interne forhold, var det en væsentlig faktor til at tippe holdningen væk fra idealet om neutralitet. Man blev skræmt over til NATO, da man var bange for at det samme kunne ske her!

-Hvad gik det nordiske forsvarsforbund egentligt ud på? Hvorfor kuldsejlede denne ide?
De skandinaviske lande Danmark, Norge og Sverige skulle danne en forsvars alliance, for at hævde deres suverænitet (selvstændighed) imod fremmede magter. Sammen skulle de være så stærke at en eventuel fjende ville have store betænkeligheder ved at angribe dem. Ideen faldt til jorden, da Norge ønskede et tættere forhold til USA, bl.a. pga. deres lange kyststrækning (USA havde verdens største flåde). Sverige derimod holdt stærkt på at være helt fri fra alle andre magter, de kunne tillade sig at være egoistiske fordi de havde en krigsindustri, der var en af verdens største, og desuden var kommet uskadt igennem 2. Verdenskrig. Disse to modstridende ønsker, var det der i sidste ende fik ideen til at falde til jorden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.