torsdag den 15. marts 2012

Cubakrisen - indledning

Cubakrisen er en betegnelse for den alvorligste konfrontation mellem de to supermagter USA og Sovjetunionen i 13 dage i oktober 1962, truede hinanden med atomvåben.

Menneskeheden har aldrig været tættere på en atomkrig! Årsagen for det er at Sovjetunionen påbegyndte opstilling af en række raketanlæg til fremførelse af mellemdistance raketter, som blev opdaget af et amerikansk spionfly. Disse raketter ville kunne nå Washington D.C. og en masse andre mål i USA.

Mandag d. 22 oktober sendte præsidenten et personligt brev til Krustsjov. Først fredag aften kom der et brev fra Krustsjov, hvor han lovede at fjerne raketterne fra Cuba mod at USA på sin side ikke angriber Cuba og trække sine raketter tilbage fra Tyrkiet.

Udgangen på krisen blev dengang opfattet som en klar nordamerikansk sejr og specielt som en personlig triumf for Kennedy og et tilsvarende nederlag for Sovjet og specielt for Krustsjov, der ifølge ham selv havde taget beslutningen om raketterne i Cuba temmelig impulsivt efter en indskydelse han fik på en morgentur i Bulgarien noget tid før.

1 kommentar:

  1. Fint arbejde Stephanie :)
    Jeg kunne godt bruge en fodnote på oplysningen om den bulgarske gåtur...

    SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.