torsdag den 1. marts 2012

Historie - Den kolde krig (Gensidig paranoia 1946)

Kilde. 1. Nikolai Novikov – Sovjetisk ambassadør i USA (september 1946)

Kilde 2. George Kennan – Amerikansk diplomat i Moskva (Februar 1946)


den første kilde er den sovjetiske ambassadør som melder tilbage til Sovjet, at USA har forventet en totalt ødelæggelse af Sovjet efter 2. verdenskrig, som ville muliggøre en total overtagelse af verdensmagten. USA’s forestillinger holdte ikke stik, og de opretholder derfor militærstyrken til en ny krig om verdensherredømmet.


Samtidig melder den amerikanske diplomat i Moskva tilbage til USA at Sovjet har er fleksibelt og forgrenet apparat som kan yde indflydelse i andre lande. Han udtrykker også at hvis USA ikke er fysisk/militært tilstede i verden, respektere Sovjet ikke de aftalte grænser, og vil sprede sig så vidt som muligt. George Kennan går så langt som til at kalde kommunismen ”en ondartet parasit, der kun kan leve på sygt væv”


I stedet for at repræsentanterne i USA og Sovjet melder tilbage med information til bedre fredelig forståelse og forhandlinger, sender de meldinger tilbage om at forvente det værste. det reagere man på, på hjemmefronten og der opstår en idé om at forberede sig på angreb fra de andre. Det gør man ved at engagere sig i verden udenom, for at skabe flere venner end de andre og holde ”fjenden” i skak. Altså opstår der paranoia på begge sider af konflikten i stedet for at man kommunikere til bedre forståelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.