torsdag den 29. marts 2012

Spørgsmål om Vietnamkrigen



1.    Forklar kort med egne ord: Hvad gik Truman-doktrinen ud på?
Trumandoktrinen betragtes som starten på den kolde krig, og den gik ud  på, at USA ville hjælpe Grækenland og Tyrkiet for at undgå kommunistisk indflydelse. På længere sigt skulle USA tage en aktiv rolle i at inddæmme og forhindre spredningen af kommunisme på verdensplan.
2.    Hvorfor definerer man det sydvietnamesiske styre som værende ”antikommunistisk”? Hvem har det haft betydning for?
Sydvietnams regering var nationalistisk, og derfor grundlæggende imod kommunismens ide om ophævelse af landegrænser.
3.    s. 93 Med egne ord: Hvorfor gik Kina med til en deling?
Hvis Kina skulle til at slås mere aktivt for for et forenet Vietnam, kunne de risikere at komme ud i en ny Koreakrig imod USA. Det ønskede de at undgå.
4.    Hvorfor tror I, at man officielt kaldte FNL for ”en bred oprørsbevægelse mod Diem”, selvom alle vidste, at den primært var kommunistisk og var ledet fra Nordvietnam?
Fordi den gik ind for at fremmede styrker skulle smides ud of Vietman. Dette havde længe været et ønske i den brede befolkning. Ved at kalde sig selv for "bred" forsøgte de at signalere, at de var på den almindelige vietnamesers side.
5.    Det kom til et brud mellem Sovjet og Kina i 1950’erne, hvorefter de var rivaler. Hvorfor var begge interesserede i at få indflydelse i den 3. verden?
Kina havde en interesse i at holde amerikanerne fra sine ydre grænser, imens Sovjet gerne ville fremstå som lederne af den kommunistiske blok.
6.    Hvordan forklarer Kennedy Dominoteorien? (s. 94)
Hvis et land blev kommunistisk, var der fare for at det kunne inspirere nabostaterne til at følge trop. Hvis Sydvietnam blev kommunistisk, så mente Kennedy at kommunisterne også ville tage magten i de andre lande i Sydøstasien.
7.    Hvad mente man var Khrustjovs (USSR’s leder) ønske? Og hvad gjorde man derfor?
En intern amerikansk rapport konkluderede, at FNL's kamp i sidste instans var styret af den sovjetiske leder Khrustsjovs ønske om at fremkalde "befrielseskrige" i den 3. verden.

 Vi har lært at Vietnamkrigen hovedsageligt var et produkt af politiske spændinger imellem forskellige stormagter. Krigen endte med et politisk nederlag for amerikanerne, som blev et referencepunkt for USAs udenrigspolitik og militært engagement på fremmet jord.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.